Yangın çıkarma hastalığı: Nedir bu piromani?

70 Punto Türkiye

70punto/ Özel Haber – Türkiye ve dünyada orman yangınları artıyor. Özellikle küresel ısınmayla birlikte Avrupa orman yangınlarıyla mücadele ediyor. 42 derecelik rekor sıcaklıkla birlikte gelen orman yangınları kimi zaman bilinçli oluyor. Bunların başında da sabotaj ihtimali geliyor. Fakat bir ihtimal daha var o da piromani. Psikolog Selin Özkalp’e yangın çıkarma hastalığı yani piromaniyi sorduk. 

Piromani, genellikle çocukluk yaşlarında başlayan bir yangın çıkarma hastalığı. Yakmaktan keyif alan bu insanlar küçük bir tahta parçasından tutun evlere kadar zarar verebiliyor. Bu hastalığın altında ise Psikolog Selin Özkalp’e göre pek çok farklı neden yatıyor. 

Piromaninin çok görülen bir rahatsızlık olmadığını belirten Selin Özkalp, ” Piromani dürtü kontrol bozuluğu altında bir tanı. Çok rastlanan bir tanı değil. Hakkında çok araştırmanın olmadığı bir hastalık. Kasıtlı çıkarılan yangınlar çoğunlukla başka hastalıklar sonucu ortaya çıkıyor. Araştırlamalara göre psikiyatri kliniklerinde yüzde 2 ile 15 arası yangın çıkaran hasta var ve bu hastaların hiçbirisi piromani tanısı almamış. 1993’te de yapılan bir çalışmada yangın çıkarttığı için hastaneye yatmış 42 hastanın hiçbirisine piromani teşhisi konulmamış. 2021’de Sivas’ta bir araştırma daha yapılmış bu araştırmada da piromani rahatsızlığına rastlanmamış. Piromani teşhisi konulabilmesi için kişinin hiçbir kazanç, halüsinasyon ya da intikam vb gerekçesi olmaksızın sadece haz aldığı için yangın çıkarma arzusu olması gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.

Yangın öncesinde bu hastalığın tespit edilmesinin oldukça zor olduğunu dile getiren Özkalp, “Öncesinde bunu tespit etmemiz çok zor. Suçlu yakalandıktan sonra ortaya çıkarılabilen hastalıklar bunlar. Çoğu zaman başka rahatsızlıkların sonucu çıkarılan yangınlar oluyor. Örneğin davranım bozukluğu, zeka geriliği, şizofreni ve manik hastalar hastalıklarına göre sanrılar ve hezeyanları sonucu, intikam arzusu ya da yangının sonucunu öngörememe gibi çeşitli sebeplerden dolayı yangın çıkarıyor. Piromani psikiyatride alt başlık olarak tanımlanıyor. Tanı koymak önemli ama tanıyı koyduğunuz an hasta iyileşmiyor, terapi gerekiyor” diyerek hastalığın tedavisinde terapinin önemine dikkat çekti. 

Tedavisi için farmakolojik bir yöntemin henüz bulunmadığını daha çok terapinin kullanıldığını aktaran Özkalp, ” Özellikle piromani için farmakolojik bir tedavi yok. Kişiye uygun terapi yöntemi ve aile terapisi gerekiyor.” dedi.