Sadece gargara deyip geçmeyin! İyi bakterileri öldürüyor, koronavirüs…

70 Punto Bilim

70punto/ Çeviri Haber – Ağzınız çok temiz olabilir! Gargara yapmaktan kaçının çünkü diş hekimleri sağlıklı bir kalbin anahtarı olan “İyi” bakterileri yok edebileceğini söylüyor.

San Diego bölgesinde diş hekimi olan Doktor Kami Hoss; gargara yapmanın, ağızdaki mikro-organizmaları öldürebileceğini söylüyor. Geçmişte yapılan araştırmalar, gargara ile kanser ve yüksek tansiyon gibi durumlar arasında bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Bu bulgulara ise tepki gecikmedi. Ağız gargarası kullanmanın güvenli ve etkili bir ürüm olduğu konusunda fikir birliği sürdü.

Fakat bu görüş birliğine çıkan bir isim var. O isim, bakteri öldürücü gargaraların kalp ve bağışıklık sistemi sağlığı için’iyi’ mikroorganizmaları yok ettiği konusunda uyarıyor. San Diego, California bölge merkezli bir diş hekimi ve UCLA Diş Hekimliği Okulu Danışmanlar Kurulu üyesi olan Dr Kami Hoss, milyonlarca Amerikalının günlük olarak kullandığı sıvının mikropları öldürmede çok iyi olabileceği konusunda uyardı. Gargaraların, tehlikeli bakterileri öldürmenin yanı sıra, iyileştirilmiş kan basıncı ve daha iyi kalp sağlığı ile bağlantılı olan, yiyecekleri parçalarken üretilen bir kimyasal olan nitrik oksit yapan mikropları da ortadan kaldırdığını söyledi.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği, sıvıların diş ipi kullanımına ve diş fırçalamaya ek olarak ve altı yaşından büyükler tarafından günde iki defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söylüyor.

Hoss; ‘Eğer Ağzınız Konuşabilseydi: Ağız Sağlığı ve Tüm Yaşamınız Üzerindeki Etkisi İçin Derinlemesine Bir Rehber’ adlı kitabında, gargaraların ‘en kötü, en sert, en kaba mikroplar’ dışındaki tüm bakterileri öldürdüğünü belirtiyor: “Bunlar daha sonra, onları uzak tutan organizmalar tarafından tamamen kontrol edilmeden, ağzın tamamını yeniden kolonileştirmeye hazırlanıyor”

KAN BASINCI YÜKSELİYOR

2013’te yapılan bir araştırma, insanların bakterileri öldüren gargaraları kullandıklarında kan basıncının yükseldiğini buldu. Ancak, genellikle sadece reçeteyle satılan ve sadece 19 kişiyi tarafından denenen klorheksidin içeren bir tür gargara kullandı. Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nde eczacı olan yazar Dr Amrita Ahluwalia, bulguları desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Nitrik oksit – gıda parçalandığında üretilir – hem bakteriler hem de insan vücudu tarafından yapılır. Öncelikle insanlarda hücrelerin iletişim kurmasına yardımcı olmak için kullanılır, ancak ağızda bakteriler tarafından yapılan miktarların da emilip bu amaçla kullanılıp kullanılmadığı belirsizdir. Uzmanlar ayrıca, bağışıklık hücrelerinin iletişim kurmasına yardımcı olabileceğini ve bir enfeksiyona daha hızlı yanıt vermelerini sağlayabileceğini dile getirdiler. Hücrelerin daha hızlı çalışmasına izin vererek kas performansını artırabileceği de iddia edildi. Bununla birlikte, hiçbir çalışma, gargaraların daha kötü bağışıklığa veya atletik performansa yol açabileceğini göstermedi.

2014’te yapılan başka bir araştırma alkol içeren gargaraların ağız kanseri riskini arttırabileceğini öne sürdü. Ancak diğer bilim insanları, günde üç defadan fazla, aşırı derecede gargara kullanan insanlara dayandığına dikkat çekerek bu sonuçlara itiraz ettiler.

Diş hekimleri ağız gargaralarının günde iki kez diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına ek olarak kullanılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca güvenli olduklarını ve ağızdaki kalıntıları temizlemeye ve diş fırçasıyla ulaşılması zor bölgelere ulaşmaya yardımcı olabileceklerini söylüyorlar.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği, ağız gargaralarının altı yaşından küçük çocuklar tarafından kullanılmaması gerektiğini çünkü sıvıyı yutma riski olduğunu söylüyor.
Ağız gargaralarının Kovid hastalarını tedavi etmeye gerçekten yardımcı olabileceği yönündeki öneriler arasında geliyor.

30 SANİYEDE KORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRÜYOR

Laboratuvar testleri, gargaradaki kimyasalların sadece 30 saniyede koronavirüsü öldürebileceğini gösteriyor. Ancak sonuçlar henüz sıkı klinik deneylerle desteklenmedi. Ve pandemi sırasında yapılan uzun bir çalışma dizisi, kötü ağız hijyenini ciddi bir koronavirüs enfeksiyonuna bağladı. Kimi uzmanlar kötü dişlere sahip olmanın genel olarak kötü sağlığın göstergesi olabileceğini söylüyor.