KPSS’de şaibeli kaç soru var? ’20 aynı soru yok’

Türkiye


Gazeteci Timur Soykan, KPSS’deki şaibeli soru sayısına açıklık getirdi. Soykan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı.

Ülke olarak 2022-KPSS sınavı hakkındaki soruları çözemedik. Birincisi; Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavlarındaki 20 soru KPSS’de aynen çıktı mı? Hayır. 20 aynı soru yok. İkinci soru; Şıklarına kadar aynı kaç soru var? Yanıt: Bir. Tespit edilen şaibeli kaç soru var? 6 soru.

http://Teyit.org bu konudaki iddiaları ve 6 soruyu incelemiş. Çok kıymetli inceleme burada: https://teyit.org/analiz-2022-kpss-sorularinin-bir-yayinevinin-yayinladigi-denemelerdekilerle-ayni-oldugu-iddiasi

http://Teyit.org incelemesinde özetle varılan sonuç şu: Soruların 5’i içerik olarak aynı ama farklı biçimlerde ifade edilmiş. Şıkları aynı olan tek soruda içerik nedeniyle fazla seçenek olamaz. Soru şu:

Bence en şaibeli olan bir matematik sorusu. Rastlantı olması hayatın olağan akışına tamamen aykırı. Bu soruda farklı şıklar var. Soru yayınevinin ülke genelinde yaptığı 12. deneme sınavında yer almış. Yayınevinin sorusu ve KPSS sorusu şunlar:

İçeriği tamamen aynı, bir şık farklı olan soru ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın tarih kitabında aynen yer alıyor. Yayınevi yaptığı açıklamada deneme sınavlarında MEB’in daha önce yayınladığı sorulardan faydalandıklarını söylüyor.

20 soru yanılgısı nasıl oluştu? http://Teyit.org’a göre; yayınevindeki öğretmen, sosyal medya hesabında 2022 KPSS’den sonra soruları çözdüğü paylaşımlar yaptı. Bu sınavdan önceymiş gibi sosyal medyada yayıldı. Başka yayınevleri de soruları Youtube kanallarında çözüyor.

Yani 20 aynı soru yok. 6 şaibeli soru var. Peki daha önceki sınavlarda deneme sınavlarıyla aynı sorular çıktı mı? Yayınevi bunun yaşanabildiğini ifade ediyor. Ancak şaibeli matematik sorusu gibi bir örnek var mı? Soruların çalındığı örnekler dışında herhalde yoktur.

Sonuçta görevden alınan ÖSYM Başkanı şüpheli bir durum olmadığını söylemişti. Yeni ÖSYM Başkanı ise yayınevini işaret ederek şaibe olduğunu söyledi. Bu durumda ÖSYM şaibeli soruların tümünü ortaya koyarak bunu gözler önüne sermeli. Ancak halen bu yapılmadı. Neden?

Ancak 2022 KPSS hakkında T24’ün haberi olayı çok başka bir boyuta taşıdı. Habere göre; soruşturmada devlet içinde örgütlü bir cemaatin dershanesinde yapılan deneme sınavındaki soruların bir kısmının 2022 KPSS’de çıktığı tespit edildi. (https://t24.com.tr/haber/kpss-skandalindaki-ilk-ipuclarina-t-24-ulasti-cemaate-yakin-dershanenin-deneme-sinavindaki-bazi-sorular-kpss-de-cikti-21-adayin-cevaplari-tamamen-ayni,1050635)

T24’ün haberine göre; bu tarikat dershanesinde eğitim gören 21 adayın bütün sorulara yanıtlarının aynı olduğu belirlendi. Sınavlarda kopyaları belirlemek için yapay zeka sistemleri var ve 21 adayın tüm sorularda aynı yanıtları vermesi bu sisteme takılmış olmalı.

Yani kamuoyunda Yediiklim yayınevi tartışılırken perde arkasında büyük bir tarikat iddiası var. Aynı eski KPSS şifresi olayı gibi. Devlette örgütlü bu tarikat hangisi, hangi dershane… Bu sorular yanıtsız.

Peki; Yediiklim Yayınevi’ne operasyonlar yapılıp resmi ağızlardan suçlamalar yöneltilirken bu devlette örgütlü tarikata ve dershanesine yönelik operasyon yapıldı mı? Yapılmadıysa delillerin yok edilmesi mi bekleniyor?

Türkiye tekrar tekrar aynı kabusu yaşıyor. Siyasal İslam’ın tek adam rejimi, toplumun değerlerini ve devlet kurumlarını yok ederken tarikatlar bu bataklıktan besleniyor. Bu zihniyet iktidarda olduğu sürece ülkenin geleceği aynı senaryolarla harcanıyor.