Koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşı Sputnik V! 2 yıl önce bugün ilan edildi

70 Punto Dünya

70punto/ Özel Haber – 2019 yılında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs etkisini göstermeye devam ediyor. Milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüste aşının bulunmasıyla birlikte salgın etkisini azalttı. 2 yıl önce tam bugün ise Rusya ilk koronavirüs aşısını ilan etti. Peki o aşı ne durumda hangi ülkeler Sputnik V kullanıyor?

Koronavirüs salgınına karşı ilk aşı, Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından 2 yıl önce bugün tescillendi. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı geliştirilen bu aşı umut oldu. Sputnik V aşısı ilk olarak Rusya’da kullanılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya’nın geliştirdiği Covid-19 aşısı Sputnik V’nin değerlendirme sürecinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ertelendiğini açıklamıştı. DSÖ geçen yıl, Sputnik V aşısının acil durum kullanımını onaylama fikri üzerinde düşündüklerini belirtmişti. Acil durum kullanımının onaylanması durumunda Sputnik V, orta ve düşük gelirli ülkelere aşı tedarik edilmesini amaçlayan COVAX programına dahil edilecekti.

HANGİ ÜLKELER SPUTNİK V KULLANIYOR?

Sputnik V, 2020 yılının sonunda ülkelere gönderilmeye başlanmıştı. Şubat itibarıyla Arjantin, Macaristan, Bolivya, Cezayir, Karadağ, Paraguay başta olmak üzere 20’den fazla ülkede Sputnik V kullanımı başlamıştı.

SPUTNİK V AŞISI TÜRKİYE’DE VAR MI?

Rusya tarafından geliştirilen ve her iki dozu farklı içerikte olan Sputnik V aşısına Sağlık Bakanlığı Nisan 2021’de acil kullanım onayı vermiş ancak, aşıların ikinci dozları tedarik edilemediği için kullanıma girmemişti. Türkiye bugüne kadar 400 bin doz Sputnik V aşısı satın almıştı.

SPUTNİK V’DE SON DURUM NE?

Rusya’da çalışan uzman doktor Ceyhun Gümüş Sputnik V aşısının son durumuyla ilgili bilgi verdi. Gümüş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Sputnik V aşısı hala kullanılıyor, bunun yanında hatırlatma dozu olarak Sputnik light adlı tek dozluk aşı da kullanılmakta, içerik olarak Sputnik V’nin  ilk dozuna benziyor. 

Sputnik V dışında daha az rağbet gören Kovivak ve Epivak korona aşıları da var. Aşıdan sonra immün yanıt oranı yaklaşık yüzde 90 olarak açıklanıyor. Son dönemde tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da da vakalar artmakta, şu an yorumlamak erken olsa da hastalık daha hafif seyirli ve akciğer tutulumu daha az. Aşılı hastalardan hastaneye düşme oranı oldukça düşük. 

Sputnik V aşısının yan etkileri var mı sorusuna Gümüş, ‘Aşının yan etkileri basit, birkaç gün aşı yerinde ağrı, subfebril ateş, hafif kırgınlık görülebiliyor.’ yanıtını verdi.