Yerebatan’la İstanbul’un ‘Daha Derin’ine

Kültür Sanat

İstanbul’un en ihtişamlı ve dikkat çeken kültür miraslarından biri olan Yerebatan Sarnıcı dört yılın ardından yeniden misafirlerini ağırlıyor.

70 Punto – Restorasyonu tamamlanan ve tören ile yeniden ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı pazartesi günü basın ve kültür-sanat camiasını ağırladı.

Sarnıç’ta küratörlüğünü Mahir Polat’ın yaptığı ‘Daha Derine’ sergisi de sanatseverlerle buluştu. Sergiyi ziyaret eden davetliler büyüleyici bir mopping gösterisine de şahitlik etmiş oldular.

Elbette sarnıcın en çok ilgi çeken şaheseri Medusa başları. Roma Dönemi’nden kalma bu heykeller için tarihçiler salt sütun kaidesi olarak tasarlandıkları yorumunda bulunsa da efsaneler yok değil.

Yunan mitolojisine göre gözlerine bakanı taşa çeviren yılan saçlı Medusa, Zeus’un oğlu olduğuna inanılan Perseus’u seviyor. Ancak yine Yunan mitlerinin en ‘tanınmış’ tanrılarından Athena da Perseus’a vuruluyor. Medusa’ya karşı kıskançlığı nefrete dönüşen Ahtena onun saçlarını yılana dönüştürüyor.

Yine rivayete göre Perseus Medusa’yı kafasını keserek öldürüyor ancak öldükten sonra da onun insanları taşa çevirme gücünden yararlanmaya devam ediyor. Daha sonra ise Medusa’nın kafasını Athena’ya hediye ediyor. Athena da onu kalkanına yerleştiriyor ve gücüne güç katıyor. Bundan yola çıkarak Medusa Başı, Bizans’ta kılıç kabzalarına işlenmiş ve sütun kaidelerine (bakanların taş kesilmemesi için) ters olarak yerleştirilmiş bulunuyor.

Bir başka inanışa göre ise Medusa, yana bakıp bu defa kendisini taşa çeviriyor. Bu yüzden buradaki heykeli yapan heykeltıraş, ışığın yansıma açılarına göre Medusa’yı üç ayrı konumda yapmış.

“YEREBATAN YER ÜSTÜNE AİTTİR”

Küratör Mahir Polat’ın, ‘Daha Derine’ isimli sergide izleyiciyle paylaştığı bir diğer düşünce de şöyle kayda geçiyor: “Yerebatan yer üstüne aittir. O ölmemiş, bir ömrün sınırını çoktan aşıp, 1500 yaşına dayanmıştır. Yerin altına inip, oradan ölümsüzlüğü almış bir kahraman, ömrünü kendi zamanının ötesine taşımış bir efsanedir. Onunla buluşmak için geldiniz, yeraltına inmeye hazır mısınız? Aşağıda, kişisel ve toplumsal ruhsallığımız içinde, Yerebatan’ın kalbinde Medusa sizi bekliyor. Biraz daha derinlere inelim, kendimizin ve insanlığın ‘duygusal derinlerine’.”

GİRİŞ ÜCRETİ YERLİ ZİYARETÇİLER İÇİN 50 TL

Yerebatan Sarnıcı’na giriş ücreti yerli ziyaretçiler için 50 TL, yabancı ziyaretçiler için ise 190 TL olarak açıklandı. Öğrenci, öğretmen ve askeri personel için 20 TL olarak belirlendi. Sarnıç Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için girişte Müze Kart geçerli değil.