Yeni eğitim öğretim hayatı başlıyor! Öğrenciler ve veliler ne yapmalı? İşte sınavlarda başarıyı getirecek formül

70 Punto Türkiye

70punto– Yeni eğitim öğretim yılına geri sayım. 3 aylık aranın ardından öğrenciler sıralarına kavuşacaklar. Kimi öğrenci liseye kimi öğrenci ilkokula başlayacak. Peki öğrenciler ve velileri psikolojik olarak bu dönemde neler bekliyor? Öğrenciler sınavlarda başarılı olmak için hangi çalışma yöntemini belirlemeli? Sosyolog ve Psikolojik Danışman Önem Mutlu Karaduman sorularımızı yanıtladı. 

Okullar açılıyor, yeni başlayan öğrencilerde ise kaygı duygusu hakim oluyor. Okula yeni başlayan öğrencilerin heyecan ve kaygı yaşadığını belirten ve ailelere tavsiye veren Sosyolog ve Psikolojik Danışman Önem Mutlu Karaduman, ‘Okulla ilk defa tanışan çocukların taşıdıkları en yoğun his heyecan ve kaygıdır. Kaygının en temel nedeni; çocuğun bilinmezliğe attığı ilk adım ve sonraki süreçlerin nasıl ilerleyeceği konusunda kafasında ki soru işaretleridir. Heyecana eşlik eden kaygıyı hafifletmek ailenin elindedir. Sakin kalmaya çalışarak çocuğunuza güven vermeye çalışmanız işleri kolaylaştıracaktır. Kaygının özellikle ebeveyn ve çocuklar arasında bulaşıcı bir özelliği vardır. Siz kaygılıysanız, o da kaygılıdır.’ diyerek ailelere çağrı yaptı.

AİLELER NASIL YAKLAŞMALI?

Ebeveynlerin kullandığı cümlelerin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Psikolojik Danışman Önem Karaduman, ‘Çocuğun okul hayatında karşılaşacağı durumlar aileler tarafından abartılmamalıdır. Mesela, ´Okulda arkadaşlarınla çok güzel oyunlar oynayacaksın, çok eğleneceksin, çok mutlu olacaksın´ gibi cümleler çocukta bir beklenti oluşturur ve kafasında kurduğu mutluluk şeması sizin anlattığınız durumdan bambaşka bir şey olabilir.’ açıklamasında bulundu.

SORULAR KAYITSIZ KALMAMALI

Birinci sınıf her çocuk için kolay olmayabilir. Özellikle ana okulu dediğimiz eğitimi almayan çocuklar ilk gün büyük şokla karşılaşabilir. Tedirgin olan ve güven bekleyen çocuklara uygulanacak yaklaşımı açıklayan Danışman Karaduman şu ifadeleri kullandı: İlk gün, çocuğunuza eşlik etmeniz okulu keşfetmesi ve mekan hakkında merakını gidermesi için onu rahatlatacak bir ortam sağlayacaktır. Beni almaya gelecekler mi? Eve tekrar geri dönebilecek miyim?’ soruları cevaplanmalıdır. Bunun için ebeveynler geliş ve gidiş saatleri hakkında ona bilgi verebilir. Özellikle küçük yaş grubunda zaman kavramı tam olarak yerleşmediği için bu konuda öğretmeninin ona yardım edeceği bilgisi verilmesi onu rahatlatacaktır.

Sosyolog ve Psikolojik Danışman Önem Mutlu Karaduman

LİSE ÖĞRENCİLERİ NE YAPMALI?

‘Lise, öğrenciler adına hayatlarında kalıcı izler bırakan bir altyapı’ diyen Karaduman, ‘Bu nedenle ; çok önemli ve değerlendirilmesi gereken üniversite için nitelikli bir adım. Dokuzuncu ve onuncu sınıf, birçok dersin temelini oluşturacaktır. Üniversite sınavında konuları yetiştirmekte zorlanan öğrenciler genelde bu sınıflardaki derslerini oturtamadığı için sıkıntı yaşayan öğrencilerdir. Bu sebeple dersleri ciddiye almak gerekir. Eğer derece alınan ya da ülkeyi temsil etmiş olunan alanlar varsa bu alanlarda kendinlerini geliştirmeye devam etmeli ve üniversite burslarına odaklanmalılar. Bolca araştırma ve program yapılmalı planlı çalışılmalıdır’ ifadelerini kullandı.

SINAVDA BAŞARIYI GETİRECEK FORMÜL

Geldik son sınıf öğrencilerine. Bir sene sonra yeni hayatına başlayacak olan öğrenciler için Karaduman tavsiyelerini şöyle sıraladı;

Sınavda çıkacak bütün konuların bir listesini yapın ve bu konuları üçe ayırın;

a) Bilmediğinizde başkasına sormanız gereken konular,

b) Orta derecede bildiğiniz ve soru çözerek geliştirmeniz gereken konular,

c) İyi bildiğiniz konular.

Çalışmakla alakalı en önemli şey “hemen” başlamaktır. Hızlı başlamak sizi pozitif anlamda etkileyeceğinden, size zor gelen konuları değil b kategorisinde olan, kolay gelen, sevdiğiniz ve geliştirebileceğiniz konuları seçin.

Unutmayın, doğru bir çalışma sistemi belirler ve yeteri kadar çalışırsanız çözemeyeceğiniz konu yoktur. Bu sadece dersler için değil herhangi bir yemeğin yapımını, motosiklet sürmeyi öğrenmek gibi herhangi bir konuda da geçerlidir. Yapmanı gerken şey, A ve B kategorisindeki konuları C kategorisine -iyi bildiğiniz konulara-  taşımaktır. Bunu yaparken de mutlaka kolaydan zora doğru bir kaynak sıralaması yapmalısınız. Yapamadığınız soruların çözümünü öğrenmeden geçmemelisiniz. Her bir konuyu “iyi bildiğiniz konular” kategorisine taşıdığınızda bütün konuları öğrenmiş olacaksınız. Bu da sınavda başarıyı getirecek.