Türkiye kabusu yaşamıştı | Son 2 günde 6 orman yangını

70 Punto Türkiye

70punto/ Geçen yaz Türkiye orman yangınları ile adeta kabusu yaşadı. Öyle ki Muğla Milas’taki orman yangınının Kemerköy Termik Santrali’ni tehdit etmesi ile tüm ülke sabahı etti. Bu süreçte hem eski bakan Pakdemirli’nin çelişkili açıklamaları hem de yıllardır orman yangınlarında hizmet veren THK uçaklarının aniden hurdaya çıkarılması ülke gündemine oturdu. Havaların ısınması ile orman yangınları haberleri de gelmeye başladı. Şimdi gözler Bakan Kirişci’de. Bu bir sınav, ama bir iktidar değil ‘yaşam’ sınavı olacak.

İşte geride bıraktığımız 2 gün içinde yaşananlar

ADANA

Adana’nın Çukurova ilçesi Salbaş Mahallesi’nde çıkan orman yangını 2 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alındı.

SİNOP

Sinop’un Türkeli ilçesinde çıkan yangın, ekiplerin yoğun müdahalesiyle kontrol altına alındı.

İlçeye bağlı Hacı köyündeki ormanlık alanda bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yerleşim alanına yakın bölgede çıkan yangına, Türkeli ve Çatalzeytin Orman İşletme Müdürlüğü arazöz ekipleri ile Türkeli Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangın, ekiplerin yoğun müdahalesi sonucunda yaklaşık 2 saat içinde kontrol altına alındı.
Bölgede soğutma çalışmaları devam ederken, çıkış nedeni henüz bilinmeyen yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

OSMANİYE

Osmaniye’nin Bahçe ilçesindeki orman yangınında 5 dekarlık alan zarar gördü.

İlçeye bağlı Arıklıkaş Köyü, Buğdaycık Göletinin bulunduğu ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbarlar üzerine bölgeye Orman İşletme Müdürlüğüne ait arasözler ile Bahçe ve Hasanbeyli Belediyelerine ait itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangın, ekiplerin çalışması sonucu kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. Soğutma çalışmalarının sürdüğü bölgede, yaklaşık 5 dekarlık kızılçam örtülü aranın zarar gördüğü belirlendi. Yangının çıkış sebebinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

MUĞLA

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangını, ekiplerin havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, İnlice Mahallesi’ndeki sarp ve kayalık bölgede bulunan orman alanında, yıldırım düşmesinin ardından yangın başladı. Dumanların yüksekliğini görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım çağrısı üzerine bölgeye 2 helikopter, arazözler ve yangın söndürme işçileri sevk edildi. Yangına, havadan ve karadan yapılan müdahale ile kontrol altına alınarak soğutma çalışması devam ediyor.

UŞAK

Uşak’ta meydana gelen orman yangınında 1,5 dekar alan zarar gördü. Uşak’ta Sivaslı ilçesine bağlı Ketenlik köyü yakınlarında ormanlık bir alanda yangın çıktı. İhbarlar üzerine yangın yerine Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi. 4 arazöz, 2 su ikmal ve 2 ilk müdahale aracının yaptığı çalışmalarla yangın kontrol altına alındı. 1,5 dekar alanın kül olduğu yangınla ilgili ekipler soruşturma başlattı.

ANTALYA

Yangın, Alanya ilçesi Çakallar Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı çıkan orman yangınını fark eden çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye orman ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yangının çıktığı alana 5 arazöz, 1 yangın söndürme helikopteri ve orman işçileri sevk edildi. Ekiplerin kısa süreli müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle 5 dönümlük alanın zarar gördüğü öğrenilirken, çıkış nedeni ise yapılan incelemelerin ardından tespit edilecek.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

HURDA UÇAKLAR KULLANILACAK

Geçtiğimiz sene yetkililerin ‘hurda’ dediği THK’nin yangın söndürme uçakları, bu yıl orman yangınlarında kullanılacak. THK’nin iki uçağın bakımını tamamladığı, iki uçağın bakımını sürdürdüğü ve 12 pilotla da anlaştığı ortaya çıktı.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme uçağı filosuna THK üç söndürme uçağıyla dahil olacak. THK’nin bir söndürme uçağı ise yedek uçak olarak uçuşa hazır halde tutulacak. Ayrıca, THK üç söndürme uçağı için altı kaptan pilot, altı yardımcı pilotla anlaştı. Bu pilotların büyük bir kısmının ise THK’nin daha önce işten attığı veya istifaya zorladığı eski söndürme uçağı pilotları olduğu öğrenildi.

AKP iktidarı, özellikle Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanlığı görevine atanmasından sonra, uzun yıllar başarıyla görev yapan Türk Hava Kurumu’nun CL-215 tipi uçaklarını devre dışı bırakmıştı. Son üç yıldır ihale şartnamesine konulan 5 bin litre şartıyla, 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmamıştı. Bu da 5 kova veya 5 damacana su eksiği nedeniyle THK uçakları ihaleye sokulmadı yorumuna neden olmuştu.

“UÇAMAZ” DEDİLER
Ayrıca, eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli defalarca uçakların hurda olduğunu, antika olduğunu, uçamayacağını ileri sürdü. Pakdemirli bir açıklamasında, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka açıklamasında ise “Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” demişti.

Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “THK’nin söndürme uçakları neden kullanılmıyor?” şeklindeki soru önergesine verdiği yanıtta da “Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” demişti.

UÇAKLAR HURDA OLACAKTI

THK’nin eski Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman ise yaptığı değerlendirmede, “Eski Bakan Bekir Pakdemirli, bir bakandan beklenmeyecek şekilde uçak meselesini kişiselleştirmişti. Bakan değişince sorun da çözülmüş oldu, aklın yolu bir. Lakin arkamızdaki hassas ve güçlü kamuoyu desteğiyle gece gündüz bu olayın üstüne gitmeseydik, şu an yangınları söndürmek için hazır THK uçakları sanayide hurda demire dönüştürülmüştü. Şimdi ise tüm Avrupa’nın kullandığı ama hurda dedikleri CL-215 yangın söndürme uçaklarına görev vermek zorunda kaldılar. İşlerine son verilen yetişmiş ve yetenekli yangın söndürme pilotlarımıza da görev vermek zorunda kaldılar” dedi.

TATBİKATLAR YAPILIYOR

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı eski Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yerine gelen Vahit Kişişci’yi zor bir yaz bekliyor. Zira iklim değişikliğinin getirdiği koşullar tüm dünyada geniş çaplı orman yangınlarına sebep olurken ülkeler önlemlerini her geçen gün genişletiyor. Türkiye’nin birçok ilinde orman yangını tatbikatı yapıldı.

Muğla’da AFAD ve Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde büyük orman yangını tatbikatı karadan bin 720 personel, 307 araç ve iş makinesi, havadan 2 yangın söndürme ve 1 idari olmak üzere 3 helikopter, uçak ile 1 insansız hava aracının katılımıyla yapıldı. Tatbikata 20 kamu kurum ve kuruluşu ile sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler katıldı. Tatbikata İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya, Denizli ve Aydın illerinden de destek kuvvetleri olarak katılım sağlandı. 26 kilometrekarelik alandaki tatbikat yaklaşık 6 saat sürdü.

AİR TRACTOR UÇAKLAR İZMİR’E KONUŞLANDI

Havaların ısınmasıyla orman yangını riski artarken, yangınlarda kullanılmak üzere kiralanan yüksek manevra kabiliyetli Air Tractor tipi 10 uçak, İzmir’e konuşlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiralanan ve Türkiye’de orman yangınların yoğun olduğu bölgelerde görevlendirilecek Air Tractor tipi 10 uçak, İzmir Adnan Menderes Havalimanına indi. Gerekli kontrolleri yapılan uçaklar, bakanlık yetkilileri tarafından teslim alındı.

Özellikle sarp arazi ve vadilerde yüksek manevra kabiliyetiyle ön plana çıkan uçakların yangınlara, ikili ekipler halinde müdahale edeceği ifade edildi. Her biri 3 ton su taşıma kapasitesine sahip olan uçaklar, 280 kilometre hızla aralıksız 3 saat havada kalabilirken; baraj, göl ve denizde su ikmali yapabiliyor. Tanker yardımıyla da doldurulabilen uçakların, toplam su miktarının yüzde 20’si kadar da yangın geciktirici ile alevlere müdahale edeceği öğrenildi.

Bin kilometre menzile sahip olan Air Tractor tipi uçaklar, ihtiyaç durumuna göre keşif uçuşunda da kullanabiliyor.