Pandemi döneminin öne çıkan isimlerinden biri olan Mehmet Ceyhan’dan yeni uyarı geldi. ‘Şimdiye kadar görmediğimiz, tuhaf hastalık salgınları göreceğimizi söylemiştim.’ diyen Ceyhan’dan dikkat çeken açıklamalar geldi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan pandemi döneminde verdiği mücadele ile akıllarda. Hem aşı için çabalayan hem de koronavirüs hakkında bilgiler veren Mehmet Ceyhan’dan dikkat çeken uyarı geldi. Son dönemde ortaya çıkan domates gribine değinen Mehmet Ceyhan hastalığın çok bulaşıcı olduğunu vurguladı.
‘Pandemi önlemleri kaldırıldığında ve resmi makamlarca bitti mesajları verilmeye başlandığında, insanların pandemi öncesine göre bile daha fazla temas edeceğini öngörüp, şimdiye kadar görmediğimiz, tuhaf hastalık salgınları göreceğimizi söylemiştim.’ diyerek uyarılara başlayan Mehmet Ceyhan şu ifadeleri kullandı:
Nitekim önce nedeni bilinmeyen hepatit, sonra maymun çiçeği salgınları başladı. Bunlar solunum yolu ile bulaşmadığı için aylar içinde dünyaya yayılırlar. Ancak önlem alınmazsa yavaş da olsa yayılabilirler.
En korkuncu da çocuk felci olur. 24 yıldır insan üstü gayretlerle durdurduğumuz bu hastalık başlarsa şu andaki sağlık örgütlenmemiz ile durdurmamız çok zor. Çok sayıda ölüm ve sakatlık olur.
DOMATES GRİBİ UYARISI
Son bildirilen salgın domates gribi. El, ayak ve ağızda suçiçeği gibi kabarcıklar görünüyor. Ateş, başağrısı, kas ağrıları ile başlıyor. 1-2 gün içinde döküntüler başlıyor. Sonra bu şişliklerin içine kan sızıyor ve bazen çok büyük olabilen kabarcıklar halini alıp iyileşiyor.
Hastaların çoğu 0-5 yaşında çocuk. İlk vaka 6.Mayıs.2022’de tanımlandı ve hepsi Hindistan’ın 3 eyaletinde olmak üzere 100’ün üzerinde vaka bildirildi. Hastalık çok bulaşıcı, ancak tanı alan vaka sayısı saptandığından çok daha fazladır.
Etken bir virüstür ancak ne virüsü olduğu bilinmiyor. Sivrisineklerle bulaşan ckikungunya veya dengue hummasının veya el-ayak-ağız sendromunun COVID nedeniyle değişen bağışıklık sonucu ortaya çıkan farklı bir görüntüsü olabilir.
Sivrisineklerle bulaşıyorsa bize gelmez. Temas veya solunum yoluyla bulaşıyorsa, çok yakında diğer ülkelerden de bildirimler başlayacaktır. Henüz etkili bir aşı veya tedavi yoktur.