70punto/özelhaber -Lise Giriş Sınavı’na (LGS) bir hafta kaldı. Binlerce öğrenci ve veli 5 Haziran’da yapılacak LGS’yi bekliyor. Peki LGS’ye bir hafta kala öğrenciler ne yapmalı, test çözmek gerekiyor mu, stresle nasıl başa çıkılmalı? Okul müdürü Önem Mutlu Karaduman merak edilen soruları yanıtladı ve bir hafta kala hem öğrencilere hem velilere tavsiyede bulundu.
LGS, 05 Haziran 2022 Pazar günü yurt içi ve yurt dışı tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum 11.30’da yapılacak. Sözel alanda 50 sorudan oluşan birinci oturum 75 dakika, sayısal alanda 40 sorudan oluşan ikinci oturum 80 dakika sürecek. Sınava bir hafta kala öğrenciler ve veliler nasıl davranacağını merak ediyor. Bostancı Final Okulu Müdürü Rehber Öğretmen Önem Mutlu Karaduman LGS’ye girecek öğrencilerin son bir hafta kala neler yapılabileceğini aktardı.
KENDİNİZE ODAKLANIN
Önem Mutlu Karaduman son bir haftalık zaman dilimi için ’Öğrenciler, öncelikle kalan kısa zaman diliminde bile yapılabilecek bazı şeyler olduğunu unutmamalı. Öğrendiklerini düşündükleri konuları tekrarlayarak pekiştirmeli ve bu konular ile ilgili sorular çözmelidir.Kendilerini bu süreçte başkalarıyla kıyaslamadan yalnızca yapabildiklerine odaklanmalı. Genelde sınavı doğal bir süreç olarak görmeli ve sınav üzerine konuşmalar yapmamalı. Çok yorucu olan egzersizlerden uzak durmakla birlikte motivasyon adına egzersiz yürüyüş ve sevdikleri tüm etkinlikleri gerçekleştirmeli.’ tavsiyesinde bulundu.
SON BİR HAFTA KALA TEST ÇÖZÜLMELİ Mİ?
Her öğrencinin merak ettiği ise sınava kısa bir süre test çözülmeli mi? sorusu. Önem Mutlu Karaduman öğrencilere verdiği tavsiyede, ‘Bir öğrenci eğer kendisini bir konuda eksik ve yetersiz görüyor buna paralel olarak çalışmak istiyor ise kendini biliyor demektir ve serbest bırakılmalı herhangi bir kural konulmamalı. Son anda çözmüş olduğu bir soru ya da göz gezdirmiş olduğu bir konu onu sınavda binlerce kişinin önüne geçirebilir.’ açıklamasında bulundu.
HEYECANLA MÜCADELE
Sınav zamanı yaklaştıkça doğru orantılı olarak heyecan da artıyor. Heyecanla mücadele etmek ise her zaman kolay değil. Karaduman, ‘Sınava bir hafta kala heyecan konusunda öğrenciler öncelikle daha çok sevdikleri aktivitelere yönlendirilmeli ve bu konuda motive edilmelidir. Okullar veya dershaneler son hafta sınav sayısını çoğaltırlar, sınava girmeden önce yaşanan kaygılar adına 6 derin nefes egzersizleri ve olumlu düşüncelerin beyinde yerleşmesi sağlanmalı,rehberlik servisinden kaygı konusunda mutlaka destek alınmalı’ diyerek dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekiyor.
UYKU PROBLEMİYLE NASIL BAŞ EDİLİR?
Sınavdan bir gün önce genellikle en stresli zaman oluyor. Stres, beraberinde uyku problemini de getiriyor. Uyku problemiyle başa çıkmak için Karaduman, ‘Sınav gecesi öğrenciler erken yatmaya zorlanabilir ya da kendilerini zorlayabilir. Bu konuda en doğru yönlendirme o gece ortalama bir saat belirleyerek o saatte uykuya geçmektir. Bu saat ne çok erken ne çok geç olmalıdır. Uykuyu destekleyecek bitki çayları tercih edilebilir. (Papatya, Melisa vb.) Derin nefes egzersizleri yapılabilir.’ dedi.
Öğrencilerle birlikte ebeveynlerde sınava giriyor. Ebeveynler kimi zaman öğrencilerden daha heyecanlı oluyor fakat ailenin mental açıdan sınavlara daha hazırlıklı olması gerekiyor. Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konularla ilgili olarak Karaduman şu bilgileri aktardı: Ebeveynler bazen heyecan durumunu öğrencilerden daha fazla yaşamakta ve fazlasıyla yansıtmaktadır. Bu doğrultuda en önemlisi yaşanan kaygının çocuğa yansıtılmaması ve sınavın hayattaki son sınav olduğu düşüncesiyle konuşmalar yapılmamasıdır. Ebeveyn, çocuğunu iyi tanımalı bunu ona da hissettirerek kapasitesi doğrultusunda elinden gelen ne ise onu beklediğini belirtmelidir. Çocuğunun olumlu yönlerini görmeli yalnızca LGS ile değerlendirmemeli ve onu yetenekli olduğu alanlarda yücelterek motive etmelidir.