Her sene 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı son yıllarda ülkemizde de ilgi görüyor. Dinsel ya da tarihsel anlamından ziyade korkunç kostümlerin giyildiği bir eğlence aktivitesi olarak görülse de Paganların bu bayrama yüklediği anlam oldukça büyüktü.
Gelin Cadılar Bayramı’nın tarihine kısa bir göz atalım:
Cadılar Bayramı, Anglosakson dünyasında ve başlıca Batılı ülkelerde Halloween olarak adlandırılır. Bu sözcük All Hallow’s Eve (Azizler Günü’nün arifesi) kavramından kısaltılarak oluşturulmuştur.
Cadılar Bayramı’nın kökeni antik Britanya’da pagan Keltlerin kutladığı Samhain Festivali’dir.
Keltler 1 Kasım’ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul ediyorlardı.
Yaz sonu Keltlerde evliliklerin gerçekleştiği, ölülerin kutsandığı ilahî bir dönemdi. Bu günde, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanılıyordu.
Evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı.
Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti.
Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde, kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona’yı Samhain ile birleştirdiler.
7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs’ta kutlanan Azizler Günü’nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alması için 1 Kasım’a taşıdı.
Azizler Günü’nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween adı buradan geldi. Orta Çağ’ın sonlarında seküler kutlamalar ile Hristiyan bayramı kaynaştı.
Avrupa’daki Reform hareketleri esnasında, özellikle Protestan Hristiyanlar arasında, Cadılar Bayramı kutlamaları neredeyse son buldu; Britanya’da ise seküler bir bayram olarak kutlanmaya devam etti.
Amerika’ya yerleşen ilk kolonilerde -pek çok bayram gibi- Cadılar Bayramı da yasaklandı.
Bununla birlikte 1800’lü yıllarda, Cadılar Bayramı’ndan öğeler taşıyan bir hasat bayramı kutlanmaya başlandı. 19. yüzyılda başta İrlandalılar olmak üzere Britanya’dan Amerika’ya göçen çok sayıdaki göçmen Cadılar Bayramı kostümlerini beraberlerinde getirdiler ve Cadılar Bayramı zamanla ABD’deki başlıca çocuk bayramlarından biri haline geldi.
CADILAR BAYRAMI’NDA BİRAZ KORKMAK İSTEYENLER İÇİN 5 KORKU FİLMİ
Patlamış mısırınızı alıp, evde sakin bir ‘Cadılar Bayramı’ konsepti arayanlar için 5 korkunç film derledik.
Silent Hill
Film, evlat edinilen kızının hastalığının nedenini bulmak için sisli Sessiz Tepe kasabasına giden Rose’u konu almaktadır. Kasaba girişinde araba kazası geçiren Rose, kaybolan kızını ararken kendini canavarlarla dolu alternatif bir boyutta bulur.
Conjuring
Ed ve Lorraine Warren bir gün Perron ailesinden bir telefon aldıklarında hayatlarının en korkutucu görevine atıldıklarının farkında değildir. Perron ailesinin gözlerden uzak çiftlik evi nedeni bilinmeyen karanlık bir varlık tarafından kuşatılmıştır ve bu nedenle de hayatları tam bir kabusa dönüşmüştür.
As Above, So Below
Paris sokaklarının altındaki yeraltı mezarlıklarına giren bir keşif ekibi, derinlere indikçe karanlık sırlarla yüzleşeceklerdir. Dünyadaki cehennemle yüzleşen gençler bu labirentten çıkmanın yolunu bulabilecek midir?
The Skeleton Key
Caroline(Kate Hudson) New Orleans ‘ın dışındaki köhne bir malikanede yaşayan yaşlı bir kadının(Gena Rowlands) hasta kocasına bakıcılık yapan genç bir hemşiredir.Boş zamanların birinde Caroline bir gün tüm kapıları kilitli olan bu malikanenin tavan arasında ölümcül ve korkunç bir sırla karşılaşır.Aslında her şey o zaman başlayacaktır.
Cadılar Bayramı
Korku sinemasının ustalarından John Carpenter’ı üne kavuşturan filmi “Cadılar Bayramı”, ilk cinayetini altı yaşında işleyen bir çocuğun onbeş yıl sonra hapisten kaçarak geçmişini tekrarlamasını anlatıyor. Azizler günü arifesinde işlediği cinayeti hayatının merkezi haline getiren ve sıradan insanları öldürerek adeta sorunlarıyla hesaplaşan gencin hikayesi.