Çin’deki kapanmadan endişe etmeli miyiz? Uzman isimlerden açıklama

70 Punto Dünya

Dünya Çin’den gelen yeni koronavirüs görüntüleri konuşuyor. Şanghay’da tam kapanmaya giden Çin’de neler oluyor sorusu merak ediliyor. Pandemi birçok ülkede kişisel tedbirlere indirilirken Mart ayı sonundan beri Şanghay tamamen kapatılmış durumda. Peki Şangay’da neler oluyor, uzman isimler neler dedi?

Yaklaşık 3 haftadır tam kapanma uygulanan Şanghay’dan rahatlatan haber geldi. Sıfır koronavirüs politikası güden Çin Şangay için acil önlem aldı. Tam kapanma yaşanan bölgede koronavirüs vaka sayıları düşüşe geçti.

“TOPLULUK YAYILIMI ENGELLENDİ”

Çin’in en büyük kenti Şanghay’da Covid-19 vakalarında yaşanan artış nedeniyle 2 haftadır uygulanan tam kapanma sonrasında vaka sayıları düşüşe geçti. Şanghay’lı sağlık yetkilisi Wu Qianyu tarafından yapılan açıklamada, “Kentteki salgın durumu geçtiğimiz günlere göre düşüşe geçti. Topluluk yayılımı etkili şekilde engellendi” dedi.

Şanghay’da dün 2 bin 494 semptomatik, 16 bin 407 asemptomatik vaka tespit edilmişti. Covid-19 nedeniyle 7 kişinin hayatını kaybettiği kente, ölenlerden 2’sinin ileri akciğer kanseri ve çeşitli hastalıklara, 5 kişinin ise kalp ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına sahip olduğu açıklanmıştı.

NTV canlı yayınına bağlanan Virolog Semih Tareen konuyla ilgili bilgileri aktardı. ABD’de yaşayan uzman isim şu açıklamalarda bulundu:

Burada tamamen hükümetin verdiği kararların sonuçlarını görüyoruz. Oluşan bazı söylentiler var. Sadece omicron varyantı var. Sıfır Kovid politikası uygulamasının sonucu bu. Çin salgında çok başarılıydı. O başarıyı tekrar göstermeye çalıştılar. Görüntülerin nedeni bu.

Toplumsal bağışıklık, bizim salgın başından beri amacımız toplumsal bağışıklığın aşıyla oluşması. Çünkü insanların ciddi hastalık yaşamasını istemediğimiz için amaç toplumsal bağışıklığı aşıyla oluşturmak. Çin’de uygulanan aşı inaktif. MRNA aşıları henüz Çin’de başlamadı. İnaktif virüs aşılarının Omicron varyantına karşı çok etkili olamadıkları için bu durumla karşı karşıyayız.

ÇİN YENİ AŞI GELİŞTİRİYOR

MRNA aşılarını Çin kabul etmedi ve orada Omicron varyantı inaktif aşılara karşı daha güçlü seyir seyredebiliyor. Çin’de MRNA aşıları geliştirilmeye başlandı. Maalesef Omicron varyantına karşı inaktif aşıları etkili değil.

Bağışıklık sistemi uzmanı Profesör Dr. Derya Unutmaz, Çin’deki durumla ilgili olarak yaptığı açıklamada korkulan bir şey olmadığını belirtti. Twitter hesabından açıklama yapan Unutmaz, “Çin’deki durumdan daha önce birkaç kere bahsettim – bu onların sorunu – bizim için endişe edecek bir durum değil. Şanghay’ın covidden dolayı kapanması sonucu, kentin kıyılarında biriken gemiler! Şanghay 23 milyon nüfusu, 750 milyar dolarlık ekonomisiyle dünyadaki birçok ülkenin gayri safi hasılasından (Türkiye dahil) daha büyük! Çin bu anlamsız ısrarıyla dünya ekonomisine de zarar veriyor!” ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın