Avrupa’da en çok İtalya ve Yunanistan’da görüldü! Nedir bu Batı Nil virüsü?

70 Punto Dünya

Yunanistan’da Batı Nil virüsünün görülmesiyle birlikte tedirginlik arttı. 11 kişinin hayatının kaybetmesine neden olan Batı Nil virüsü Avrupa’da yayılmaya devam ediyor. Peki nedir bu Batıl Nil virüsü, tedavisi nasıl, belirtileri neler? İşte detaylar… 

Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY) tarafından yapılan açıklamada, Yunanistan’da genellikle sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilerek, ülke genelinde 123 vakanın tespit edildiği aktarıldı. Avrupa’da da 2022 yılında Batı Nil virüsü görüldü. Peki Batı Nil virüsü nedir? Uzman isim virolog Semih Tareen Batıl Nil virüsüyle ilgili açıklama yaptı.

Vakalarının çoğunun İtalya ve Yunanistan’da olduğunu belirten Tareen şu ifadeleri kullandı: Virolog hatırlatması: Viral salgınlar hep oldu, hala oluyor ve hep olacak. Avrupa’daki Batı Nil virüsü (West Nile) 2022 salgını 400 küsür vakaya ve 27 ölüme sebep oldu. Vakaların çoğu İtalya ve Yunanistan’da. Virüs ilk olarak 1937 yılında Uganda’da görüldü.

BATIL NİL VİRÜSÜ NEDİR?

Sivrisinekler ile insana geçen zoonotik bir virüs. Virüsün kökeni kuşlarda bulunur. Sivrisinekler kuşlardan kapıp insanlara ve başka memeli hayvanlara bulaşır. Aşısı olmayan bu virüsün öldürücülük oranı  %1. 

BELİRTİLERİ NELER?

Kişinin hastalık taşıyan sivrisinek tarafından ısırılmasının ardından virüsün ilk belirtilerini göstermesi yaklaşık olarak 2 ila 15 gün sürer. Enfeksiyon, kuluçka süresinin ardından farklı klinik bulgulara sebep olur. Bazı vakalar hiçbir belirti göstermezken bazıları yatarak tedavi gerektirecek ve hatta ölüme yol açacak kadar ciddi seyirli olabilir. Batı Nil Virüsü’ne bağlı olarak gelişen hastalıkta çoğu zaman ilk görülen belirti baş ağrısıdır. Çoğunlukla grip benzeri semptomlarla ortaya çıkan Batı Nil Virüsü belirtileri arasında baş ve sırt ağrısı, ani yüksek ateş, hâlsizlik, mide bulantısı, kusma, ishal, kaslarda güçsüzlük, deride kızarıklık ve lenfadenopati olarak bilinen lenf bezlerinin aşırı şekilde şişmesi gibi semptomlar yer alır. İleri vakalarda ise semptomlar arasında, santral sinir sistemi tutulumuna bağlı olarak uyuşukluk, boynu dik tutamama, zihin bulanıklığı, kas seyirmesi ve dışarıdan görülecek şekilde titreme, koma, konvülsiyon olarak bilinen geçici nörolojik işlev bozuklukları, menenjit, ensefalit, ataksi ve felç de görülebilir. Özellikle 0-18 yaş arası çocukların cilt yüzeylerinde benekli kabartı ve döküntüler de sıklıkla görülmektedir. Ciddi enfeksiyonlar miyokardit olarak bilinen kalp kasının iltihaplanması, pankreatit yani pankreasın iltihaplanması ve hepatit ile sonuçlanabilir. Yapılan çalışmalar ışığında, Batı Nil Virüsü ile enfekte olan kişilerde hastalığın %80 oranında belirti göstermediği söylenebilir. Hastalığın varlığına dair belirti gösteren %20’lik dilimde yer alan semptomatik vakaların %90’ında ise Batı Nil Ateşi olarak bilinen yüksek ateş görülür. Sinir sistemi tutulumu ise toplam semptomatik vakaların %10’unda görülür. Batı Nil Virüsü’ne bağlı olarak görülen sinir sistemi tutulumu sonucunda Batı Nil Nöro İnvaziv Hastalık (BNNI) olarak tanımlanan hastalık gelişir. BNNI’nın yaklaşık %65’i ensefalit, %30’u menenjit ve geriye kalan %5’lik kesim ise akut flask paralizi olarak tanımlanan felç türü ile seyreder. Tüm Batı Nil Virüsü vakalarının %1’i menenjit, ensefalit ve felç gibi ile sonuçlanır. Ensefalit ile sonuçlanan vakaların ise yaklaşık %20’si ölümle sonuçlanırken bu oran felç vakalarında %10 ile %50 arasında yer alır. Ensefalite bağlı olarak hastalarda uykusuzluk, kas zayıflığı, bilinç bulanıklığı, depresyon, baş ağrısı şikayetleri uzun süre devam eder. Bazı hastalarda kalıcı bilişsel ve nörolojik hasarlar olabilir.

İNSANDAN İNSANA NASIL BULAŞIYOR?

İnsandan insana kan yoluyla, anneden bebeğe hamilelik veya emzirme ile, bulaşır. Virüs sinir sistemine geçerse ciddi nörolojik sorunlara sebep olabiliyor. 

NASIL KORUNABİLİR?

Korunmak için sivrisinek kovucu ve uzun kollu/paçalı kıyafetler tavsiye ediliyor.