300 yıldır kayıptı, tonlarca altınla yüklü olan batık ortaya çıktı

Bilim

Kolombiya ordusu, üç yüzyıl boyunca su altında saklanan ve bugünün parasıyla milyarlarca dolar değerinde zenginlik taşıdığına inanılan efsanevi San Jose kalyon gemi enkazının eşi görülmemiş görüntülerini paylaştı.

Ordu, Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, uzaktan kumandalı bir araç kullanarak dört gözlem misyonunun Kolombiya’nın Karayip kıyılarında yaklaşık 950 metre derinlikteki batığa gönderildiğini söyledi.

Kültür Bakanlığı gözetiminde donanmanın yürüttüğü bu görevler, kalyonun “insan müdahalesi”nden etkilenmediğini gördü.

Görüntülerde, porselen kaplar, çanak çömlek, cam şişe ve ayrıca altın parçalarının yanında kısmen çamurla kaplı toplar görülüyor. Pruvanın bir kısmı, yosun ve kabuklu deniz canlıları ile kaplı olduğu gibi, gövde çerçevesinin kalıntıları da açıkça görülebiliyor.

Yetkililer, gözlem görevleri sırasında iki gemi enkazı daha keşfettiklerini söylediler: sömürge döneminden kalma bir kalyon ve sömürge sonrası dönemden bir yelkenli.

Başkan Ivan Duque, “Teknolojik ekipman ve Kolombiya donanmasının çalışmaları sayesinde, daha önce hiç görülmemiş bir hassasiyet düzeyinde görüntüler yakalamayı başardık.” diyor. “Enkaz bozulmadan kaldı ve gelecekteki bir kurtarma çalışmasına yönelik olarak korundu.”

Ancak bu kurtarma çalışması gerçekleştiğinde, Kolombiya, eserleri kimin elinde tutacağını belirlemek için İspanya ve Bolivya’daki yerli bir grup tarafından bir meydan okumayla karşı karşıya kalacak.

300 YILDIR ARANIYOR

San Jose kalyonu, 1708’de Cartagena yakınlarında İngiliz donanması tarafından batırıldığında İspanyol kraliyetine aitti. Battığında 600 kişilik mürettebatından sadece bir avuç kişi hayatta kaldı.

O sırada Yeni Dünya’dan İspanya Kralı V. Philip’in sarayına dönüyordu. O zamanlar, mevcut oranlarda milyarlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilen eserlerle doluydu.

2015 yılında keşfedilmeden önce defineciler tarafından uzun süredir aranıyordu. Uzmanlar batığın en az 200 ton altın, gümüş ve zümrüt içerdiğine inanıyor.

Kolombiya, karasularında bulunan enkazları kültürel mirasının bir parçası olarak görüyor, bu da eserlerin satılamayacağı anlamına geliyor.

İspanya, bir İspanyol gemisinde olduğu için eserlerin kendilerine ait olduğunda ısrar ederken, Bolivya’nın Qhara Qhara ulusu, İspanyolların halkını değerli metalleri çıkarmaya zorladığı için eserleri alması gerektiğini söylüyor.

DÜNYA TARİHİNDE ŞİMDİYE KADAR BULUNAN EN DEĞERLİ HAZİNE

Batık keşfedildiğinde, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos “dünya tarihinde şimdiye kadar bulunan en değerli hazine” olduğunu söyledi.

Juan Manuel Santos, buluntunun bir kısmının satışından elde edilen gelirlerle kurtarma görevini finanse etmeyi teklif etmişti, ancak Duque, batığın tamamının Kolombiya’da kalmasını sağlamak için bunu kabul etmedi.

Kolombiyalı yetkililer, “Kolombiya, Karayipler ve dünya için bir gurur kaynağı” olacak bir gemi batığı müzesi yaratma niyetlerini açıkladılar.

Batığın kurtarılması, derinliği nedeniyle teknolojik ve bilimsel bir zorluk teşkil ediyor.

Yetkililer, diğer gemi batıklarını aramak için Cartagena kıyılarında keşfetmek istedikleri 13 site daha belirlediler.

AFP