KAFFED: “Bunun adı soykırım” diyebilmek için 21 Mayıs’ta Yenikapı’dayız

70 Punto Türkiye

Çerkesler 21 Mayıs’ı anmak, uğradıkları tarihsel haksızlıkları kamuoyu ile paylaşmak ve uluslararası hukuka çağrı yapmak için 21 Mayıs’ta Yenikapı Miting Alanı’nda bir araya gelecek.

Çerkesler 21 Mayıs’ı anmak, uğradıkları tarihsel haksızlıkları Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmak, uluslararası hukuka çağrı yapmak ve insanlık vicdanına seslenmek için 21 Mayıs’ta saat 16.00’da Yenikapı Miting Alanı’nda bir araya gelecek.

Miting hakkında Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından Fıccın Restoran’da yapılan açıklamada 21 Mayıs 1864 tarihinin 101 yıl süren Kafkas-Rus savaşlarının bittiğinin ilan edildiği ve günümüz Soçi sınırları içerisinde kalan Kbaada Vadisi’nde son savaşın yapıldığı tarih olduğu belirtildi. Açıklamada, “Çerkesler ve tüm Kuzey Kafkasya halklarının kolektif hafızalarında bu tarihin rolü ise 101 yıl süren savaşların bitmesini belirten basit bir kronolojik bilgiden ibaret değildir. 21 Mayıs’la sembolleşen tarih, bir halkın tarih sahnesinden silinmek istenilmesinin sembolü olan soykırımın tarihidir” denildi.

“BUNUN ADI SOYKIRIM”
“Bu soykırımın tanığı var, tanıyanı yok; anlatanı var, anlayanı yok; sorumlusu var, üstleneni yok; adeta unutulmuş ya da unutturulmak istenilmiş bir soykırım gerçeği var ortada” denilen açıklamada şöyle devam edildi:

“Sanki 2 milyon Çerkes 1864 yılında kendilerini sürgüne göndermiş gibi müsebbibinin de müşahidinin de kulakları sağır gözleri kör. Ancak soykırımın torunları halen hayatta ve bir kez daha yüksek sesle tüm dünyaya haykırmak istiyorlar: Bunun adı soykırım!”

“21 MAYIS DİRENİŞİN GÜNÜDÜR’”
21 Mayıs 1864 tarihinde Çerkeslerin devasa Rus savaş makinesine karşı savaşı kaybettiği, savaşın yerini sürgüne bıraktığı ama soykırımın devam ettiği belirtilen açıklamanını devamında şunlar dile getirildi:

insanın hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Elimizde net rakamlar olmamakla beraber 1-1,5 milyon kadarı Osmanlı İmparatorluğu’na sürgün edilmiş olup bugün dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı ülkelerinde varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Soykırım neticesinde topraklarından koparılan Çerkesler, sürüldükleri topraklarda bir yandan hayatta kalma mücadelesi bir yandan da kimlik, dil ve kültürlerini devam ettirme mücadelesi bekliyordu. Bu mücadele asimilasyonist ve inkarcı ulus devlet politikalarının da yıkıcı etkisi ile kimlik ve kültürel alanda ciddi erozyonları hatta yok oluşları beraberinde getirmiştir. Bunu en bariz örneği olan Ubıhça, sürgün topraklarında yok olmuş bir dildir, sürgün ve soykırımın devam ettiğini kanıtıdır.”  

“RUSYA FEDERASYONU SOYKIRIMIN BUGÜNKÜ MUHATABIDIR”

Katliamlarla geçen 101 yılın sonucunda başta Çerkesler olmak üzere Kuzey Kafkasyalıların yurtlarından çıkarıldıkları ancak vatanlarının ateşinin yüreklerinde yanmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü bitmiş bir savaşın anması değildir. Faili, mağduru ve etkileri bugün de devam eden, hukuki bir tanımla, mütemadi bir suçtur. Gerek bölge halklarına yaklaşımı, gerek sürdürdüğü politikalar, gerek devlet sembolleri bakımından her yönüyle Rusya İmparatorluğu’nun devamı olduğunu iddia ve ispat eden Rusya Federasyonu ise bu soykırımın bugünkü muhatabıdır.”

“21 MAYIS’TA YENİKAPI’DAYIZ”

Üzerinden geçen 158 yıla rağmen 21 Mayısların devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, “İşte bu anlayış doğrultusunda 21 Mayıs’ı anmak ve Çerkeslerin uğramış olduğu tarihsel haksızlıkları Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmak, uluslararası hukuka çağrı yapmak, insanlık vicdanına seslenmek için 21 Mayıs’ta saat 16.00’da Yenikapı Miting Alanı’nda toplanıyoruz. Çağrımız vicdan sahibi tüm dünya halklarınadır, çağrımız derdimizi dinlemek isteyenleredir. Bu sene hep beraber yüksel sesle ve ısrarla ‘Bunun adı soykırım’ diyebilmek için 21 Mayıs’ta Yenikapı’dayız” ifadelerine yer verildi.