İsveç ve Finlandiya NATO’ya üye olacak mı? Dışişleri’nden kritik açıklama

70 Punto Türkiye

Dünyanın gözü NATO zirvesinde. Rusya – Ukrayna savaşından sonra dünyada birçok şeyin değişmesi bekleniyor. Özellikle Ukrayna, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği masada. NATO zirvesi başlamadan önce bugün çok kritik bir toplantı gerçekleşti. Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya dörtlü zirvede bir araya geldi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı kritik gelişmeyi duyurdu. İşte yaşananlar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in katıldığı dörtlü görüşme sona erdi. Zirve sonrası ortak bildiri imzalandı. Fakat zirve devam ederken Dışişleri Bakanlığı’ndan kritik bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve İsveç arasında siyasi istişarelerin Ankara’da başlanacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemiz ile İsveç arasında düzenli siyasi istişareler, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk Kaymakcı ve İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Robert Rydberg eşbaşkanlığında 29 Haziran 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecektir. Siyasi istişareler çerçevesinde, Türkiye-İsveç ikili ilişkilerinin kapsamlı olarak ele alınması, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri üzerinde durulması ve güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

ORTAK BİLDİRİ İMZALANDI

Zirve sonrası Türkiye – İsveç ve Finlandiya arasında ortak bildiri imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla gerçekleşen dörtlü zirveden elde edilen somut kazanımlar:

PKK ve uzantılarıyla mücadelede Türkiye’yle tam işbirliği.

Terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle dayanışma sergilenmesi.

PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdü.

Savunma sanayii alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması.

İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü.

Terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele alanında istihbarat paylaşımına ilişkin yapılandırılmış işbirliği mekanizması tesisi.

Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması ve ikili düzeyde ahdi düzenlemeler yapılması.

PKK ve uzantılarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerinin yasaklanması ve bunların soruşturulması.

Türkiye’ye yönelik terör propagandasının engellenmesi.

Finlandiya ve İsveç’in PESKO (AB Daimi Yapılandırılmış İşbirliği Süreci) dahil AB güvenlik mekanizmalarına en geniş şekilde katılımının desteklenmesi.

Bu adımların uygulanmasını denetlemek üzere Adalet, İstihbarat ve Güvenlik kurumlarının katılımıyla Daimi Ortak Mekanizma kurulması.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu perspektif ve kararlı duruş sayesinde terör örgütleriyle mücadele hususunda ciddi kazanımlar elde etmiştir.

PKK/YPG/PYD ile birlikte “FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunun” uluslararası bir anlaşmada bu kadar net ortaya konması, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde verdiği mücadelede uluslararası boyutta da çok önemli bir adım olmuştur.

STOLTENBERG’DEN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMALAR

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 4’lü zirve sonrası şu açıklamalarda bulundu: İsveç ve Finlandiya’yı yarın NATO zirvesine davet etme kararını aldık. İsveç ve Finlandiya Türkiye’ye tam destek sözü verdi. Oturup konuştuk ve bir çözüme ulaştık. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 4 kez telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ama aynı odanın içinde de toplanılması gerekiyordu.