NASA merakla beklenen fotoğrafı paylaştı. Evrenin en derin görüntüsü olan fotoğraf büyük yankı uyandırdı. Peki bu görüntü bize ne anlatıyor?
NASA, yeni James Webb uzay teleskobuyla çekilmiş, şimdiye kadar yakalanmış evrenin en derin görüntüsünü yayınladı. Şimdiye kadar yörüngeye yerleştirilmiş en güçlü gözlemevi olan James Webb Uzay Teleskobu, 13 milyar yıldan fazla geriye bakarak, şimdiye kadar çekilmiş “erken evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsünü” kaydetti.
Peki bilim dünyasını heyecanlandıran bu görüntü ne anlama geliyor? NASA’da çalışan araştırmacı Umut Yıldız görüntünün ne anlama geldiğiyle ilgili bilgi verdi. Evrenin en başına bakıldığını belirten Umut Yıldız şu ifadeleri kullandı:
Nihayet #JWST ile evrenin çok küçük bölgesinden (gökyüzünde 1 kum tanesi kadar küçük nokta) alınmış görüntü yayınlandı! Bu fotoğraf ile evrenin 13 milyar yıl öncesine kadar gidildi. Evren 13.8 milyar yaşında, yani neredeyse en başa bakıyoruz. İlk galaksilerin oluşumunu izliyoruz. Fotoda birçok kütleçekim lensi etkisi görünüyor. Böylece onların da arkalarında çok eski yani 13 milyar yıl yaşındaki galaksilerin de görünmesi sağlandı. Yani fotodaki bütün galaksiler 13 milyar yaşında değil, taa arkalarda dikkat çekmeyen bazı sönük olanlar aşırı yaşlı olanlar.