Düzce’deki Konuralp Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında Apollon heykeli bulundu.
Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Konuralp bölgesinde bulunan antik kentin tiyatrosundaki kazı çalışmalarında yeni bulgulara ulaşıldı. Arkeologlar tiyatroda, MS 2. yüzyıla tarihlendirilen ve biri Apollon’a ait olduğu belirlenen iki heykeli ortaya çıkardı.
Antik tiyatroda çalışma yapan kazı ekibi, sahne önünde heykellere rastladı. Kırık halde bulunan heykellerin restore edilmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi ile iletişime geçildi.
Kazı alanında inceleme yapan Belediye Başkanı Faruk Özlü, heykellerin bir depremde kırıldığını tahmin ettiklerini söylüyor.
“Apollon heykelinin iyileştirilmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi ile görüşeceğiz. Apollon heykelinin bulunması Düzce tarihi için önemli bir dönüm noktası. Ortaya çıkan eserlere baktıkça Düzce’nin geçmişi ve tarihiyle ilgili geleceğe ışık tutan eserlerin gün ışığına çıkarılması son derece mutluluk veriyor.”
Prusias ad Hypium Antik Kenti
Prusias ad Hypium (Kieros, Üsküpü, Kasaba, Konuralp) Antik Kenti, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Düzce ilinin 8 kilometre kuzeyinde, Konuralp beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kentin kurulmasında ve gelişmesinde tarıma elverişli Hypios Irmağı’nın etkili olduğu ve ismini buradan aldığı düşünülüyor.
MÖ 3. yüzyılın son çeyreğinde Bithynia Kralı 1. Prusias, Kieros’u ele geçirmiş ve kente kendi ismini vermişti. Daha sonraları kentin adı “Melen’in kenarında” anlamına gelen “Hypios / Hypium” olarak değiştirildi. MÖ 74 yılında Roma’nın hakimiyetine giren kent, bu dönemde en parlak dönemini yaşadı ve anıtsal yapılar inşa edildi. Prusias ad Hypium Antik Kenti bugün Konuralp adlı yerleşimin altında yer alıyor.