Dünyayı tedirgin eden bakteri: Strep A! Nedir bu Strep A, tedavisi nasıl?

70 Punto Bilim

İngiltere’de Strep A bakterilerinin neden olduğu ölümcül hastalık vakaları dünyayı tedirgin etmeye devam ediyor. Çocuklar görülen Strep A bakterileri merak ediliyor. Peki Strep A ne demek Strep A’nın neden olduğu hastalıklar neler? 

Birleşik Krallık Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), son bir hafta içinde İngiltere’de ve Galler’de, Strep A teşhisi konulduktan sonra bakterinin neden olduğu  invasif GAS hastalığı nedeniyle bu kış  hayatını kaybeden çocukların sayısı 9’a yükseldi.  Ölen çocukların hemen hepsi 10 yaş altında. 

Henüz Türkiye’de rastlanılmayan hastalık, küresel çapta tedirginliğe neden oldu. Uzman isim Mehmet Ceyhan dünyayı tedirgin eden Strep A hastalığıyla ilgili açıklama yaptı. Ceyhan bu bakteri türünün çok ağır hastalıklara gebe olacağına işaret etti ve ölüm oranlarına dikkat çekti.

Ceyhan’ın açıklamaları şöyle: 

2014’TE TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ

Halk arasında “beta” adıyla bilinen bakteridir. Bademcik iltihabının tek bakteriyel etkeni olan, kulak iltihabında, zatürrede, deri enfeksiyonlarında sık karşımıza çıkan bakteridir “grup A beta hemolitik streptokok”. Söylendiği gibi nadir de değildir. 2014’te ülkemizde 1 yılda 65 invazif streptokok vakası görüldü.

Sık görülen bu bakteri bazen değişime uğrayarak; toksin salgılaması sonucu kızıl gibi daha qhafif, bazen de invazif GAS enfeksiyonu gbi çok ağır hastalıklara neden olabilir. İnvazif GAS enfeksiyonu şok (sıvıya cevap vermeyen kan basıncı düşüklüğü), deride derin yaralar, şiddetli kas ağrıları, isgal, ateş ile başlar. Boğazda beta mikrobu sık ürer, ancak bu vakalarda invazif GAS enfeksiyonu hemen hiç gelişmez. Giriş yeri genellikle bütünlüğü bozulmuş derdir. O nedenle suçiçeği geçiren çocuklarda risk artar.

AŞI YOK

Hastalık ilk kez “et yiyen bakteri hastalığı adıyla 23 yıl önce yayınlandı. Tampon kullanan kadınlarda görülebilen benzer hastalıkta (toksik şok sendromu) ise etken genellikle toksin salgılayan stafilokoklardır. Hastalığın etkili bir aşısı yoktur. Ancak erken evrede yakalanırsa etkili antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Geç kalınırsa ölüm oranı % 50’lere çıkmaktadır. COVID önlemlerinin bir anda, tamamen kaldırılması sonucu, solunumla bulaşan diğer hastalıklar gibi sıklığı arttı.