70 Punto / Müslümanların iki önemli bayramından biri olan Kurban Bayramı’nın 2. gününe girdik. Bayramlar milyonlarca Müslüman için yüzlerce yıldır süregelen ve manevi değeri son derece yüksek günler. Öyle ki bayramda küsler bile barışır. Nice zamandır görülmeyen, konuşulmayan eş dost ile hal hatır sorulur. (Tabi veganlar Kurban Bayramı dört gözle beklemiyor olabilir)
Bu vesile ile başka dinlerin bayramlarından bir derleme yaptık. Gelin bir göz atalım.
HANUKA BAYRAMI
Musevilerin tam 8 gün süren Hanuka bir diğer adıyla Işıklar Bayramı, Kudüs’ün Yahudiler tarafından geri alındığı günden geliyor. Bayramın ger gününde 9 dallı şamdanın birin yakılıyor. 1 mum ise ‘görevli’ adı ile anılıyor ve bayramın başından sonuna kadar yanıyor.
MERYEM’İN GÖĞE YÜKSELİŞİ
Hristiyanlık inancının en özel günlerinden biri olan Meryem Ana Yortusu, İsa Peygamber’in annesi Meryem’in göğe yükseldiği gün olarak kutlanır. Rus, Sırp, Gürcü ve Kıpti Ortodoks Kiliseleri, Meryem’in göğe kabul edilmesini 28 Ağustos olarak kabul eder.
BEŞARET BAYRAMI
Meryem’in İsa’ya gebe kaldığı gün olarak kabul edilen 25 Mart Hristiyanlarca Beşaret Bayramı olarak kutlanıyor. İnanca göre su ve orman perileri bu günde ortaya çıkarmış.
SUKOT BAYRAMI
Musevilerin bir çeşit ‘hasat bayramı’ olarak kutladığı bugün çardak bayramı ismiyle de anılıyor. İnanca göre 40 yıl boyunca göçebe olarak yaşayan Museviler çölde çardaklarda barınmalarını anıyor.
NOEL
Türkiye’de çoğunlukla yılbaşı ile karıştırılsa da dimi bayram olan ‘Noel’ Her sene 25 Aralık tarihinde kutlanan Noel, İsa’nın doğum günü olarak anılıyor. Aylar öncesinden hazırlıkları başlanan Noel için renkli ışıklandırmalar, hediyeler, tebrik kartları hazırlanır.
YOM KİPPUR
Museviler için çok özel ve ayrı bir yere sahip bu günde kişiler eğer herhangi bir şekilde kırdığını düşünüyorsa ‘hemcinslerinden’ özür diler. Herkes Tanrı’ya günahlarının affı için dua eder.
TU BİŞVAT BAYRAMI
Yine Musevilerin doğa ile uyumlarını yeniden anımsamak için kutladıkları bir bayram. Bu günde kırlık alanlara ağaç fidan dikiliyor.
PASKALYA BAYRAMI
Hristiyanlık dinindeki en eski ve en önemli bayram olan Paskalya Bayramı, İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişini kutlamaktadır. Paskalya dönemi, genel olarak Mart sonundan Nisan sonuna kadar devam eder. Her sene sabit bir tarihte gerçekleşmese de kiliselerin çoğunda Pazar günü kutlandığı için Diriliş Pazarı olarak da bilinir. Rengarenk boyanmış yumurtalar, Paskalya’nın en bilinen sembolüdür.
EPİFANİ BAYRAMI
İsa’nın doğumundan 12 gün sonra kutlanmasına ithafen gerçekleştirilen Epifani Bayramı, Ortodokslarda Teofani olarak da bilinir. Kutlamalar, Hristiyan mezheplerine göre farklılık göstermektedir. Epifani’de en yaygın bilinen kutlama, soğuk suya girmektir.