70punto-Özel haber/ 2021’de çalışma izni alarak ABD’de TIR’cılık yapmaya başlayan Büşra Mangaltepe, kalıpları yıkan bir kadın. Büşra, bu işi yapmaya karar verdiği andan itibaren aldığı tepkilerin kendisini ilk başta tedirgin ettiğini daha sonra sinirlendirdiğini ifade ediyor. Gelin bu hafta Büşra’nın hayatına konuk olalım.
Türkiye de dünya da değişiyor. Artık birçok kişinin norm olarak kabul ettiği şeyler yıkılıyor. Kimi zaman zorluklarla karşılaşılsa da mücadele eden kadınların her yerde olduğu biliniyor. Belki anneniz, belki kendiniz, belki ablanız belki de kardeşiniz. Kalıpları yıkan kadınlar hem kendini ileri taşıyor hem de birçok kişiye örnek oluyor. O isimlerden biri Büşra Mangaltepe. Kendi doğrularını belirleyen ve hedefleri için hiçbir engel tanımayan Büşra şimdi ABD’de TIR’cılık yapıyor. 40 saat süren eğlenceli yolculuğunu sosyal medya hesabından paylaşan Büşra, önüne çıkan engelleri kırarak yaşamayı tercih ediyor.
Büşra, 1995 Zonguldak doğumlu. 2017’de Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde Zihin Engelliler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’ndan mezun olduktan sonra 2 yıl otizm danışmanlık merkezinde öğretmenlik yapıyor. 2019’da ise onun için her şey değişiyor ve ABD’ye gitmeye karar veriyor. Lisans eğitimi boyunca akademide yaşadığı hayal kırıklığı onu Türkiye’de yüksek lisans yapma fikrinden uzaklaştırıyor.
Yüksek lisansını ABD’de yapmak isteyen Büşra o dönem yaşadığı duyguları şöyle anlatıyor: Türkiye’de bugün üzülerek söylemem gerekiyor ki akademik eğitim kadrosu çok tehlikeli bir cahaletle çevrelenmiş durumda. Beni dinlemeyen, ilkokul öğrencisi ile konuşurken dahi takınılmayacak üsluplar takınan, öğretim görevlisi değil siyasi figür gibi rol üstlenen hocalarım akademide beni çok yıpratmıştı. Bu sebeple bu öğrenimi Amerika’da almak istedim.
AMERİKA’DA YAŞAMAK PAHALI
Amerika’da yaşamanın sanıldığının aksine pahalı olduğunu belirten Büşra, eğitim ve sağlık hizmetlerinin çok yüksek meblağlarda olduğunu ifade ediyor. Yüksek lisans yapmak için 40 bin dolar ihtiyacı olan Büşra, geliri yüksek olan bir iş araştırıyor. O da ABD’de TIR’cılık. 2021’in sonunda çalışma iznini ve TIR ehliyetini alan Büşra’nın eğitim hedefi için yeni macerası başlıyor.
TÜRKİYE’DE TIR’CILIK YAPABİLİR MİYDİ?
Türkiye’de kadın olarak araba kullanmak bile kimi zaman zorluyor. Kaza haberlerinde şoför kadınsa haber dilinde ‘kadın şoför’ kalıbı ile yer buluyor. Ancak artık kadınları yollarda da daha sık görüyoruz. Özellikle son dönemde otobüs şoförü olan kadınlar takdir topluyor. Büşra ise Türkiye’de TIR’cılık yapsaydı çok üzüleceğini ve zorlanacağını belirtiyor. Türkiye’de şehir trafiğinde dahi kadınların zorluk yaşadığına dikkat çeken Büşra mücadeleye vurgu yapıyor.
ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ
Türkiye’deki feminist hareketin çok güçlü olduğuna dikkat çeken ve ABD’den gelişmeleri takip eden Büşra, “Bugün Türkiye’de kadınlar inanılmaz bir kararlılık ile mücadele ediyor ve yenilmiyorlar. Mevcut rejimin en çok korktuğu ve en kararlılıkla yürüyen hareket bugün Türkiye feminist hareketi ve ben bunu çok takdir ediyorum. Mücadele ettiğimiz şey, patriyarka, Türkiye’de gericilik ile 8 kollu bir canavar gibi her yerden bizi sararken bazen bu canavarın ölümsüz olduğu yanılgısına düşebiliyoruz bir umutsuzlukla. Ama değil, bu canavar çok rahat öldürülebilir korkaklıkta, yeter ki örgütlenebilelim. Bu yüzden böyle bir iş seçerken ulaşabildiğim kadar kadına içlerindeki umudu hatırlatmak umudundaydım. Asla vazgeçmeyeceğiz.” diyor. Büşra son yıllarda yaşanan şiddet olaylarının bu ülkede doğup büyümüş insanlar için korkunç ve kabul edilemez bir durum olduğunu ifade ediyor.
“ISRARLA BU İŞİ YAPMAK İSTEDİM”
Büşra’nın işi gelenekselliğe karşı mücadele. İşe başlamaya karar vermeden önce hiç şüphesi olmadığını belirten Büşra, Türkiye’de yaşayanlara bu durumunu anlattığında içinde korku başladığını belirtiyor. Daha sonra korkuların yerini sinire bıraktığını belirten Büşra, işi nedeniyle aldığı tepkileri şöyle ifade ediyor: Duyduğum cümleler bir süre beni tedirgin etmeyi başarsa da sonrasında çok sinirlendirmeye başladı. Çünkü hepsi “erkeğin bile zorlanacağı”, “erkeklerin dahi korktuğu” , “erkekleri bile yoran” diye başlayan cümlelerdi. Bunu söyleyenler bazen kendileri de aynı cümlelerle korkutulan ve aslında her şeyi başarabilecek olan kadınlardı. Bu yüzden ısrarla bu işi yapmak istedim. “Bu kız bile yaptıysa ben de yaparım!” diyebilsinler diye. Direksiyon ve pedal arasında asgari bir el kol koordinasyonu sergilediğiniz bir iş için bile erkeklere atfedilmiş ve kadınlar tarafından yapılamayacak algısının yaratılmış olması bizim bu meydanı boş bırakmamızdan geliyor diye düşünüyorum. En şaşırdığım yorum ise “gri eşofmanını giyip trip atacak bir koca bulamayınca mecbur gidip orada TIR şoförü olmuş” olmuştu.
ABD HÜKÜMETİNİN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK
Joe Biden’ın seçilmesiyle birlikte ABD’de LGBTİ+ hakları da ön plana çıktı. Artan bilinç nedeniyle ABD hükümetinin başka bir seçeneğinin olmadığını vurgulayan Büşra, “Amerika LGBTİQ+ hakları ve özellikle Ortadoğu ülkelerinde bu yönelimleri neticesinde şiddete ve tacize uğramış insanlara tanıdığı haklar ile dünyaya örnek olan bir ülke. Bugün LGBTİQ+ ve Feminist hareket Amerika’da hükümetin pek başka bir seçeneği olmadığı için bu kadar güçlü ve özgür. Yarın herhangi bir karışıklık veya değişiklik durumunda ortadaki tek ayrım yine sınıf ayrımı olacak. Ancak Ortadoğu ülkelerinde bugün hayalini bile kurup harekete geçtiğimizde yargılanacağımız bir özgürlük söz konusu, bunu yalanlayamayız.” açıklamasında bulunuyor.
“ABD, özellikle Trump destekçisi dini kesim ve Redneck dedikleri yerlileri ile henüz ırkçılığı ve cinsiyetçimizi 50 sene öncesindeki şiddetiyle yaşıyor.” diyen Büşra, “Halkın büyük bir kesimi artık bu vandallığı şiddetle reddetse de belirli bir kesim yer yer iktidar partilerinin söylemleriyle bunu alevlendiriyorlar. Henüz bazı iş yerlerinde aynı pozisyonda kadınların erkeklerden az ücret aldığı ortaya çıkıyor. Şiddet bu yönüyle de şiddet bence.” ifadelerini kullanıyor.
Büşra’nın bundan sonraki hedefi iki yıl kadar bu işte devam etmek, yüksek lisansını tamamlamak ve eğitim gördüğü alanda bir merkez açmak. Bunların yanında Büşra’nın bir hedefi var; o da daha fazla kadına ulaşmak…
Öte yansan Büşra’nın eski öğrencileri sosyal medyada öğretmenlerine yorum yapıp özlediklerini dile getirmeyi ihmal etmiyor.