Geçtiğimiz sene detayları ve kapsamı hemen hemen belli olan ve Meclis’in tatile girmesi ile birlikte yeni yasama dönemine kalan “Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.
Peki düzenlemede hangi maddeler var? Muhalefet düzenlemeye neden şiddetle karşı çıktı?
Düzenleme İnternet siteleri ve haber sitelerinde çalışan basın mensuplarına dair düzenlemeler içerse de, 29. maddede yer alan ifadeler tartışmalara sebep olmuştu.
40 maddelik yasanın tartışma yaratan 29’uncu maddesi şöyle: Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
AKP ve MHP’li vekiller yasanın kabulu sonrası hatıra fotoğrafı çektirdi.
TEPKİLER PEŞ PEŞE GELDİ
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: Sansür yasası 22:53 itibarı ile Meclis Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oyları ile yasalaştı! Bu yasayı protesto ediyoruz! Tüm yurttaşlarımızı da yarın aynı saatte alkışları ile 1 dakikalık protestoya ortak olmaya davet ediyorum!
Bilim İnsanı Mete Atature: Sansür yasasına imza atanlar, ilk değil bu özgürlüklerimizi sınırlamaya çalışmanız. Gün gelir geri alırız, yakındır.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: İstibdatı kutluyorlar. Tam bir utanç vesikası..
CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun: Sansür yasası değil; Bana yasal, sana yasak yasası!
MERAL AKŞENER: NE YAPARSANIZ YAPIN SUSTURAMAYACAKSINIZ
İYİ Parti lideri Meral Akşener yasa Meclis’ten geçmeden önce şu açıklamayı yapmıştı. “Dezenformasyonla Mücadele” adıyla pazarlanan bu kahredici istibdat yasasına, el kaldıran her bir kişiyi aziz milletimizin vicdanına havale ediyorum. Ancak ne yaparsanız yapın, milletimizi susturamayacaksınız! Ülkemizi korkuyla, baskıyla, yasaklarla yönetemeyeceksiniz!
MECLİS’TE GERGİNLİK VE PROTESTOLAR DEVAM ETTİ
Genel Kurul’da, ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında, muhalefetin düzenlemeye ilişkin eleştiri ve protestoları devam etti.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, söz konusu düzenleme ile ilgili söz alarak, “Biz, Meclis kapanmadan önceki dönemde bu konuya ilgi duyan Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk. Amerikan Büyükelçiliği Başmüşaviri, Uluslararası Politikalar Şefi” sözlerine muhalefet partileri oturdukları yerden tepki gösterdi.
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, ‘İcazet mi aldınız’ dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da talebin onlardan geldiğini söyleyerek, “Venedik Komisyonuyla da görüşüldü” dedi.
Mahir Ünal’ın sözlerine İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ve HDP Grup Başkanvekili Meral Daniş Beştaş eleştiride bulundu. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da “Avrupa Birliğinin hiçbir normuyla örtüşmemektedir. Örtüşse Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliğinin bütün kurumları ‘Siz bunu niye getiriyorsunuz kardeşim, buna niye ihtiyaç var?’ der mi? Çok üzgünüm sizin için. Bir Amerikan yasasının kopyasının altına imza atmak zorunda kalmışsınız” dedi.
CHP, İYİ Parti ve HDP’li temsilcilerin eleştirileri devam edince, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal söz alarak, “Amerikan Büyükelçiliği bu konuda randevu istedi. Yasayla ilgili görüşmek için sanırım iki hafta önce. Ben de teklif sahibi olarak Sayın Ahmet Özdemir’e yönlendirdim, Ahmet Özdemir Bey’le bir görüşme yaptılar ve yasayla ilgili bilgi istediler. Şimdi, buradan yola çıkarak Sayın Özkan’ın, yasayı Amerika’dan getirmiş olması büyük vizyon. O yüzden, tebrik ediyorum” açıklamasında bulundu.
HDP’DEN KONUŞMAMA EYLEMİ
HDP’liler, yasayı bu kez konuşmayarak protesto etti. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, ağzını bantlayarak kürsüye çıktı.