Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İtalya Başbakanı Mario Draghi’yi ağırladı. Heyetlerarası toplantı sonrası ortak açıklama yapıldı. İtalya Başbakanı Draghi’nin İstanbul Sözleşmesi vurgusu dikkat çekti.
İtalya Başbakanı Ankara’ya geldi. İki lider görüşme sonrası ortak açıklama düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ağırlıklı olarak konu Ukrayna-Rusya savaşı, Doğu Akdeniz ve tahıl koridoru oldu. İtalya Başbakanı, savaşın başından beri Türkiye’nin müzakere süreci için çabaladığını vurguladı. İtalya Başbakanı ayrıca tahıl koridoru için Türkiye’nin merkezi bir durumda olduğunu vurguladı.
Dünyadaki gündem dışında ayrıca dikkat çeken bir an vardı. O da Draghi’nin İstanbul Sözleşmesi mesajıydı. Draghi İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: İstanbul Sözleşmesi’ni kadına karşı şiddeti kapsayan İstanbul Sözleşmesi’ne girmek yolunda sayın Erdoğan’a telkinde, teşvikte bulundum.
GEÇEN YIL TÜRKİYE AYRILMIŞTI
Türkiye geçen yıl İstanbul Sözleşmesi’nden Resmi Gazete’de yayımlanan bir karar ile ayrılmıştı.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?
11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ ismiyle anılan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.
1 Ağustos 2014’te yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi “toplumsal cinsiyet eşitliği” ilkesine dayanıyor.
İstanbul Sözleşmesi ile kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılıktan korunması, kadınlarla erkekler arasında eşitliğin yaygınlaştırılması, bu amaçlar için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlanması ve uluslararası işbirliğinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Sözleşmede tarafların “kadına karşı şiddetin, kadınlarla erkekler arasında tarihten gelen eşit olmayan güç ilişkilerinin bir tezahürü olduğunu ve bu eşit olmayan güç ilişkilerinin, erkeklerin kadınlara üstünlüğüne, kadınlara karşı ayrımcılık yapmalarına ve kadınların tam anlamıyla ilerlemelerinin engellenmesine yol açtığının bilincinde olarak” sözleşmede yer alan hususlarda görüş birliğine vardıkları kaydediliyor.
Sözleşmenin hükümlerini etkili bir biçimde uygulanmalarını sağlama amacıyla kısaca “GREVIO” olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzmanlar Grubu isimli bir izleme ve denetleme komitesi oluşturuluyor.