Karabasan, diğer adı Uyku felci olarak bilinen, bilinçli olma ama hareket edememe hissidir. Bir kişi uyanıklık ve uyku aşamaları arasında geçtiğinde ortaya çıkar. Bu geçişler sırasında, birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar hareket edemeyebilir veya konuşamayabilirsiniz. Bazı insanlar ayrıca baskı veya boğulma hissi de hissedebilir.
Karabasan birçok insanın başına gelmiş olaylardan bir tanesidir. Yaşanan bu fenomenin insanın başına gelmesiyle ilgili bir rutin ya da bir ruh hali de bulunmuyor.
Çok neşeli olduğunuz bir günde de çok mutsuz olduğunuz bir günde de üzerinize karabasan çökebilir.
Farklı hallerde görülen karabasan genel itibariyle kişinin kıpırdayamaması ve üzerine bir ağırlık çökmesi şeklinde meydana gelmektedir. Bu fenomen yaşanırken soğukluk hissi gelebileceği gibi sıcak da basabilir. Karabasan nefes almayı da zorlaştırabilir.
Bu hallerde kişi çığlık atmak istese bile ağzından hiçbir ses çıkmaz. Karabasan durumunu yaşayan insan birkaç dakika bu halde kalsa bile, kişiye saatler gibi gelecek bir süreçten geçer. Bu durumdan geçen bir sürü insan bulunmaktadır.
Uyku felci olarak da tanımlanan bu halde zihin uyanmakta, ancak vücut uykuda kalmaya devam etmektedir. Bu hal geçici hareketsizliğe ve birçok durumda sanrılar yaşanmasına sebebiyet verir. Bazı kişilerde bu felç birkaç saniye, bazılarında birkaç dakika sürmektedir.
King’sCollegeLondon’da uyku profesörü ve Londra Uyku Merkezi’ndeki tıbbi ekibin bir üyesi olan Adrian Williams, uyku felci “Tehlikeli olmayan, ancak üzücü olan normal bir fenomendir” diyor.
Uyurken, vücudumuz REM (hızlı göz hareketi) uykusu ile NREM (hızlı göz hareketi olmayan) uyku arasında değişir.
REM aşamasında, beyinlerimiz son derecede aktiftir ve bu aşamada en karmaşık rüyalar görülür.
Williams, “Uyku hayalinde bedenin hayalimizdeki gibi oynamasının önlebilmesi için felç olduğunu söylüyor, bazen vücut karışık hale geliyor ve beyin uyanıyor ancak vücudun felci devam ediyor” dedi.
Felce neredeyse daima göğüs üzerinde yoğun bir baskı hissi eşlik etmektedir. Doğal olarak bu durum, nefes alma sorunu, panik ve umutsuzluk hissi uyandırıyor.
Williams, “Felç yüzünden, çalışmakta olan tek nefes alma kası diyaframdır” dedi. “Genellikle yetersiz bir nefes alma hissi vardır, çünkü göğüs kasları çalışmaz” dedi.
Kaynak: İsa EKİCİ