Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Twitter hesabından boğulma vakalarına dikkat çekti. Alınacak önlemleri sırayalayan AFAD rip akıntıya dikkat çekti. İşte detaylar…
Yazın gelmesiyle birlikte boğulma vakaları artıyor. Boğulma vakaları için AFAD bilgilendirme videosu yayınladı. Çeken (rip) akıntılarına dikkat çeken AFAD alınabilecek önlemlere vurgu yaptı.
AFAD’dan yapılan açıklamada, “Rip akıntısı yani çeken akıntı Türkiye’nin birçok sahilinde özellikle Karadeniz sahillerinde meydana gelebilmektedir.” denildi.
RİP AKINTILARI NASIL MEYDANA GELİR?
Dalgaların sahile taşıdığı su kıyıya vurduğu zaman tekrar denize geri dönmek ister. Daha derin kanallardan denize geri dönen suyun oluşturduğu akıntıya, çeken akıntı yani rip akıntısı denir.
Rip akıntılarının bazı örnekleri şu şekildedir: Bu akıntılar farklı yönlere akabilirler. Zaman zaman doğruca açık denize doğru oluşurken zaman zaman da belli açılarla denize doğru akabilirler. Bu akıntılar bazen tekrar sahile doğru geri dönebilirler.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER
- Denizdeki koyu renkli bölgeler
- Dalgaların daha az kırılma uğradığı bölgeler
- Sığ sularla çevrilmiş hafif dalgalı yüzeyler
- Dalgaların üzerinde sürüklenen nesneler
- Bulanık veya kumlu bölgeler.
Rip akıntıları bu belirtilerin hepsini göstermeyebilir. Zaman zaman sadece bir ya da iki belirtisi vardır. Bu sebeple denize girmeden önce mutlaka gerekli kontroller yapılmalı.