Dünyayı şoka uğratan suikast! Şinzo Abe hayatını kaybetti, neler biliniyor?

70 Punto Dünya

Japonya eski Başbakanı Şinzo Abe bu sabah uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Japonya’da pazar günü seçim yapılacaktı. Şinzo Abe’yi öldüren kişi yakalandı. İşte dünyayı şoka sokan suikastın detayları.

Abe’yi öldürmeye çalışan kişinin Nara’da ikamet eden ve eski bir Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri mensubu olan 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olduğu açıklandı. 

Japon NHK televizyonu tarafından çekilen görüntülerde şüpheli Yamagami’nin iki el ateş ettikten sonra kaçmaya çalışmadığı ve polis tarafından yere yatırılıp etkisiz hale getirildiği görülüyor. 

Şüphelinin yanında yola düşen ve siyah bantla bağlanmış bir eşyanın da el yapımı bir silah olabileceği düşünülüyor.

Hastaneye kaldırılan Abe’ye yerde yatarken yapılan acil müdahale sırasında bilincinin açık olduğu, ancak hastaneye götürülürken kalbinin durduğu ve yaşam belirtisi göstermediği bildiriliyordu.

Görgü tanıkları, bir kampanya konuşması için Nara’ya giden Abe’nin uğradığı saldırıdan önce, arkasından büyük bir silah çıkartan bir adam gördüklerini söyledi. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Yamagami’nin Nara-nishi Polis Merkezi’nde sorgulandığı biliniyor. Zanlı ilk ifadesinde Abe’den “hoşnut olmadığı için” onu öldürmeyi planladığını söyledi.

Gri bir gömlek ve haki renk pantolon giyen Yamagami’nin, Abe’nin arkasına nasıl geçtiği ve yaklaşmaması gereken yere nasıl girdiği bilinmiyor.

Abe’nin vurulduğunun haberinin duyulmasından sonra Japonya’da Başbakan Fumio Kişida ve tüm kabine üyeleri kampanya için çıktıkları illerden hızla Tokyo’ya geri dönüyorlar. Olaydan hemen sonra Tokyo’da bir kriz masası da kuruldu ve ilgili bakanlıklar bilgilendirildi.

JAPONYA’DA SİLAH KONTROLÜ ÇOK SIKI

Silah kontrolünün çok sıkı olduğu Japonya’da silahlı saldırı batıya göre çok az görülüyor. Bu nedenle saldırganın silahı kendisinin imal ettiği veya bir başkasının imal edip ona verdiği tahmin ediliyor. 

Türkiye’de yaşayan Japon fenomen Yoshi de yaşanan saldırı sonrası şaşkınlığını şu sözlerle dile getiriyor: Ya inanamıyorum. Japonya’da böyle bir şey mi olur ya. Eski başbakanımız Shinzo Abe seçim için sokakta konuşma yaparken silahla vuruldu ve ağır yaralandı. Suçlu orada hemen tutuklandı. Başka Japonlar gibi şoktayım. Japonya’da bu pazar günü meclis seçimi planlanıyor. Nadir olsa da siyasetçilere saldırılar oluyordu ama silahla ve seçim kampanyasının ortasında böyle olay olduğunu görmedim.

EN UZUN SÜRE GÖREVDE KALAN BAŞBAKAN

Japonya’nın en uzun süre hizmet veren başbakanı olan Abe, 2020’de sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakmıştı. Daha sonra bağırsaklarında bir rahatsızlık olduğunu açıklamıştı. 

Abe’nin yerine görevi partideki yakın dostu Yosişide Suga almış daha sonra Fumio Kişida başbakan olmuştu.

SİLAHLANMA KANUNU

Japonya dünyada bireysel silahlanmanın en düşük olduğu ülkelerden biri. Bir silah ruhsatı alabilmek için pek çok testten geçmek gerekiyor ve bu ruhsat belirli aralıklarla yenileniyor. Belki de bu sebepten saldırgan el yapımı bir silah kullandı.

Böyle bir ülkede siyasiye gündüz gözü ile suikast düzenlenmesi ayrıca şok etkisi yarattı. Silahlı Şiddete Karşı Eylem isimli İngiliz sivil toplum örgütünün direktörü Iain Overton, “Dünyada ilk silah kanununu çıkaran ülke Japonya, silahlar toplum içerisinde pek karşınıza çıkmıyor” diyor.

Tarihin en büyük dramlarından biri 1945 yılının yaz aylarında Japonya’da yaşandı. Atılan iki atom bombası ile Hiroşima ve Nagazaki kentleri haritadan silinirken, daha sonra ülke yaralarını sarmaya çalıştığında halkta savaş karşıtı pasifist rüzgarlar esiyordu. Japonya polisi ilk kez 1946 yılında silah taşımaya, Amerikan güçleri ülkeyi terk ettikten sonra başladı. 1958 yılında düzenlenen bir kanunda ise hiçbir vatandaşın silah veya kılıç taşıyamayacağı kanunlarla ifade edildi.

Yıllar içerisinde vatandaşların ateşli silah taşımalarına müsaade edilirken, silah ruhsatı almak isteyen bir kişinin bütün gün süren bir kursa katılması, atış testinde yüzde 95 oranını yakalaması gerekiyor. Daha sonra hastanede psikolojik muayene safhası başlıyor. Kişinin sabıka kaydı inceleniyor, ailesi ve arkadaşları ile de görüşmeler yapılıyor. Bu aşamaları başarı ile geçen vatandaşlar, pompalı tüfek veya türevlerini alabiliyor, el silahı alamıyor. Silah ruhsatı alan bir kişinin üç yılda bir yeniden sınava girmesi gerekmekte.

Kişi yeni şarjör almak isterse eskisini devlete teslim etmek zorunda, silahın sahibi vefat ettiğinde ise aile bireylerinin silahı devlete teslim etmesi gerekiyor. Japon polisinin görevde olmadığı anlarda üzerinde silah taşıması yasak, suçlulara müdahale edilirken de dövüş sporları ve coplar kullanılması tavsiye ediliyor. Geçen yıl Japonya’da 10 silahlı adli olay yaşandı. Bu olaylarda bir kişi yaşamını yitirdi, dört kişi yaralandı.